26 Aralık 2021 Pazar

Zaman Tünelinde Katipzade Tahsildar Yusuf Efendi'nin aile kökleri - 3 / Atila GİRGİN

 Zaman Tünelinde Katipzade Tahsildar Yusuf Efendi'nin aile kökleri - 3

Sizlere Tahsildar Yusuf Efendiyi anlatmayı neden gerek duydum?. Çünkü onlar, bizlerin yaşam kaynağımız olan bu ortamı bize hazırlayan, bizleri bu günlere taşıyan yurtseverlerdir.

Onlar yaşamlarını bu topraklar için hiç çekinmeden verebilen yurtseverlerdir.

Onlar; bu topraklara kan veren, can veren halk önderleri ve gönüllülerdir.

Onlar; Batılı sömürgecilerin Güzel Yurdumuzu işgal ve parçalamalarına karşı duran, Anadolu insanını harekete geçiren, Anadolu da ki çoban ateşlerini yakan öncülerdir.

Onlar, Anadolu da ki uyanışın, şahlanışın yiğitleri öncüleri idiler.

Onlar, Anadolu da ki Kuvvayi Milliye hareketinin öncülleri idiler. Hepsinin ruhları şadolsun, toprakları bol olsun, ışıklar içinde yatsınlar.

Tahsildar Yusuf Efendi; Sarayköy de Hacı Katipler lakabıyla tanınan sülalenin mensubudur. Yusuf Efendi, Hafize Hanımla evli olup, bu evliliğinden, Huriye, Şerife, Hatice, Macide ve Tevhide isimli beş çocuğa olmuştur.

Yusuf Efendinin evlatlarından en büyüğü Huriye Hanımdır. Mustafa Ali Barut ile evliliğinden dünyaya gelen Fatma, Zinet , Zübeyde ve Halil İbrahim adlarında dört evladı vardır. Huriye Hanımın ilk çocuğu Fatma(Remziye) Ünlütürktür. 

Cemal Ünlütürkle evlidir. Ünlütürkler, Sarayköyde iken Yıldıztepede oturmuşlar. Cemal Ünlütürk önceleri istasyon kahvelerini işletmiş, sonraki yıllar, aile İzmire taşınmıştır. İkinci çocuğu Zinet hanım olup, öğretmen Hüseyin Girgin eşidir. Aile sonradan İzmire taşınmıştır. 

Yusuf Efendi ilk torunları olan Fatma ve Behçeti çok severmiş. Onlar için "Bunlar oğul balı, çok tatlı oluyor" dermiş. 

Diğer torunlarını göremeden 45'li yaşlarında hayata veda etmiş.

Yusuf Efendinin evlatlarından Şerife Hanım; tatlıcı (köfteci) Süleyman'ın (Süleyman Çakır) eşidir. Çocuklarından anımsayabildiklerim, Behçet Çakır, Baki Çakır, Yusuf Çakır, kızları Özcan, Kamile, küçük yaşta ölen ikiz çocuklarından birisi Süleyman'dır. 

Yusuf Efendi evlatlarından Hatice Hanım; Karahayıtlı Dişçi Ahmet'in eşidir. Oğulları Mehmet Ali, Kızları Güngör Hanımdır.

Yusuf Efendinin evlatlarından Tevhide Hanım; Marangoz Koca Mustafa'nın (Dazkır) eşidir. Aile sonradan İzmire taşınmıştır. Çocukları; Nuran, Niyazi ve Mehmettir.Yusuf Efendinin en küçük çocuğu ise, Macide Hanımdır. 20-22 yaşlarında yaşama veda etmiştir. Eşi Palaport Mehmet olarak biliniyor.

Sevgili dostlar; Katipzade Tahsildar Yusuf Efendinin aile köklerinden yakınlarıyla görsel bir tur'a davetlisiniz. Keyfiyet sizlerin.

Dostluk ve esenlik dileklerimle.









Hiç yorum yok: